Itır üyemiz gönderdi.
Durdu ŞAHİN: Sayın Cemalettin Gürpınar Bey, kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
Cemalettin Gürpınar: Tokat-Niksarlayım. İlkokulu Niksarın Sorhun Köyünde, Orta Okulu ve liseyi Tokat-Turhalda okudum. Tokat Eğitim Enstitüsünden mezun oldum ve sınıf öğretmeni olarak göreve başladım. Yönetici olarak halen Alaca Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulunda Okul Müdür Vekili olarak görevime devam ediyorum.
D. Şahin: Daha önce nerelerde görev yaptınız?
C. Gürpınar: İlk görev yerim Giresun-Görele-Aşağıhamzalı Köyü İlköğretim Okulu öğretmeni, Kahramanmaraş-Elbistan-Hüyücek Köyü İlköğretim Okulu Müdür Yetkili öğretmeni, Kahramanmaraş-Ekinözü-Kabaktepe-Ortaoymak (mezrası) İlköğretim Okulu Müdür Yetkili Öğretmeni, Çorum-Alaca-Küçükhırka Köyü İlköğretim Okulu Müdür Yetkili Öğretmeni, Alaca Merkez Fatih İlköğretim Okulu Sınıf Öğretmeni, Alaca Merkez Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı ve yaklaşık son üç yıldır da aynı okulda Müdür Vekili olarak görev yapmaktayım.
D. Şahin: Müsaadenizle nereden evlisiniz ve kaç çocuğunuz var?
C. Gürpınar: Siz şimdi bana eşini söylersen nereli olduğunu söyleyeyim diyeceksin belki, biliyorum. Giresun-Göreleden evliyim, fakat ben Tokat Niksarlıyım. Üç kızım, bir oğlum var.
D.Şahin: Alacanın Beşiktepe köyünden bazıları sizin Artvinli olduğunuzu söylüyorlar doğru mu?
C.Gürpınar: Öyle diyorlarsa öyledir ve doğrudur. Çünkü Alaca da olduğu gibi muhacir, Tokatta da var. 93 harbinde Beşiktepe gibi Artvinden gelerek, Tokat-Niksara yerleşen, yaklaşık onbeş muhacir köy var. Birisi de bizin köyümüz. Bu, yaklaşık bir asrın üzerinde ki olay.
D.Şahin: Bildiğim kadarıyla yirmi yıldan fazladır ilçemizde görev yapıyorsunuz. İlçemizden memnun musunuz? Bu konuda açık ve net olarak ifadenizi istirham ediyorum.
C.Gürpınar: İlçemize 1986 yılında geldim. Yirmi bir yıldır aynı havayı teneffüs ediyoruz. Çoruma geldiğimde, Tokata yakınlığı ve ulaşım kolaylığı açısından Mecitözü İlçesini istiyordum. Alacaya tayin edildim. Orada rahat edersin dediler. İstemeyerek geldim. Alacanın Küçükhırka Köyü İlkokulunda göreve başladım. Milli Eğitim Şube Müdürü Durmuş Arslan Bey ile tanıştık. Allah selamet versin onların şahsından söylüyorum bütün köy halkını iyi ve samimi buldum. Köy halkıyla çok iyi anlaştık ve güzel günlerimiz geçti. Hâla selamlaşırız. Dostluğumuz ilk gün neyse hâla aynıdır. Alaca merkeze geldim. Burada da ilçemiz halkıyla, iyi diyaloglar kurduk, ilçeye alıştım ve insanlarını sevdim. Yaptığım çalışmalarımda beni hiç mi hiç yalnız bırakmadılar, hep desteklediler. Kendilerine teşekkürler ederim. Kısacası buraya, İstemeyerek geldim, isteyerek ve severek kalıyorum, bir gün şayet gidecek olursam da, istemeyerek gideceğim buralardan. Bunu en samimi ifadelerimle söylüyorum.
D.Şahin: Belki bu sorumu basit bulabilirsiniz. Affınıza sığınarak söylüyorum. Mesleğinizi seviyor musunuz? Buna bağlı olarak başarılı olduğunuza inanıyor musunuz?
C.Gürpınar: Hayır sorunuz hiç basit değil. Fakat, belki cevap vermemiz basit olabilir. Biz okurken ülkede anarşist olaylar zirveye tırmanmıştı. Sıkıntılı bir öğrencilik dönemi yaşadık. Başkalarını bilmem ama ben, güvenlik yüzünden en kolay okuyabileceğim kendi ilimde bulunan okulu tercih ettim ve okudum. 12 Eylül İhtilali (1980) yılları öncesi siyasi çalkantılar yüzünden, o dönemdeki gençlerin meslekleri ister istemez biraz rasgele oldu diyebilirim. Mesleğimi seviyorum ve severek yapıyorum. Bunda kuşku yok. Herkes gibi bende mesleğimde başarılı olmak için çaba sarf ediyorum. Elbette yetiştirdiğimiz öğrenciler gurur tablomuzdur. Ben de herkes gibi, kendi kendimi başarılı görebilirim ve başarılıyım demek hakkım. Fakat bize asıl başarılı diyecek olan, en başta öğrencilerimiz, velilerimiz, halkımız ve amirlerimiz. Bizler de, başarılı desinler diye değil, başarıya ulaşmak için çalışmalıyız. Başarı kendiliğinden gelir.
D.Şahin: Siz öğretmenliğinizin ve yöneticiliğinizin yanında gazeteciliğiniz-eğitimci yazarlığınızla da biliniyorsunuz. Bu konu ile ilgili neler söylemek istersiniz?
C.Gürpınar: Öğretmenlik gerçekten en güzel ve en kutsal bir meslek. Geleceğin umut çiçeklerini yeşertmekten daha iyi ne olabilir. Bunları yapabilmek de ancak yerinde ve sağlıklı idareden geçer diyebiliriz. Yerinde ve sağlıklı düşünmek, beraberinde ister istemez insanı bir takım olaylara çekerek çevrede olup bitenleri incelemeye ve bunları da yazı dili ile anlatmaya itiyor. Sanırım şairlikte, yazarlıkta buradan başlıyor. Fakat şair veya yazar olmak içinde bol kitap okumak da gerekiyor. Okumayı severim ve okuduğum her paragrafta, okuduğum şiirin her dörtlüğünde bu güzel ifadeleri nasıl yakaladıklarını çok düşünürüm. Bunlardan etkilenerek benim de, yayınlayamadığım fakat deneme türünde birçok çalışmalarım var. Her şey imkân meselesi. Gazeteciliğim evveliyata dayanmaz. Alaca Birlik Gazetesi ile başladı ve devam etti. Yeni Mesaj, Çorum Hâkimiyette, Yeni Alaca Gazetesinde, Çınar ve Alacanın Düşünce Ufku Birikim Dergisinde şiirlerim ve yazılarım yayınlandı. Ayrıca benim de bulunduğum komisyonca hazırlanmış Geçmişten Geleceğe Alaca Yıllığı adlı eser yayınlanmıştır.
D.Şahin: Halkımız sizi arkadaşlarınızla birlikte hazırladığınız Geçmişten Geleceğe Alaca Yıllığı isimli eserden de tanıyor. Yıllığın hazırlanmasından kısaca bahseder misiniz?
C.Gürpınar: Yıllığın mimarlarından birisi de sizsiniz. Sizin yanınızda bir şey söylemek kolay değil ola ki dilimiz sürçer dilinden kurtulamam. Ayrıca İlçemiz için bu yaptığım hizmet en hayırlı, kalıcı ve unutulmayacak hizmetlerden birisidir. Bu çalışma bir ilkti. Biz çalışmamızı yaparken en iyisini yapmaya koyulduk. Ulaşabildiğimiz verilere dayanarak bu çalışmayı gerçekleştirebildik. Varsa eksiklerimiz bizi bağışlasınlar. Bir daha böyle bir çalışma yapılırsa, birincisi faydalanılacak kaynak eser niteliği taşır. Bu hizmeti sunan arkadaşlarımla birlikte olmaktan ve gece gündüz çalışarak halkımıza böyle bir eser kazandırmaya vesile olmaktan dolayı çok mutluyum. Müsaade edersiniz sayenizde bu eseri hazırlamaya vesile olan başta Bursa Vali Yardımcısı Sayın Mustafa Ayhan Bey, Şehit Nedim Tuğaltay Lisesi Müdürü Sayın Rıfat AKSOY Bey, Emekli öğretmen Sayın Sadık Ak beyi ve şahsınızı saygıyla anıyorum.
D.Şahin: Basınla da yakından ilgilendiğinize göre okul yıllığı ve dergi çıkardığınız da biliniyor. Bu çalışmalarınızı gerçekleştirirken güçlüklerle karşılaştınız mı?
C.Gürpınar: Basınla ilgilendiğimden dolayı, elbette çalıştığım okulda da boş durmadım, duramazdım da. Okulumuzun çok değerli saygın öğretmen arkadaşlarımın katkılarıyla özellikle de ismini zikretmeden geçemeyeceğim Türkçe Öğretmeni Yılmaz Karaalpin gayretli çalışmalarıyla iki adet yıllık hazırladık. Yine, öğrencimiz Abdulcemal Gürpınar ın gayretleriyle, okul içinde yayınlanan Elma Şekeri adında bir dergi çıkartıldı. Ayrıca okulumuzun Türkçe öğretmeni Durdu Şahinin hazırladığı Gülistan dergimiz maddi imkansızlıklar yüzünden yayın hayatına geçmeyi beklemektedir. Dergi veya yıllık çıkartırken elbette, burada bahsedemeyeceğim çok büyük güçlüklerle karşılaştık. Fakat, büyük düşünerek, büyük güçlükleri en hafif şekilde aşmayı başardık.
D.Şahin: Siz halkımız tarafından bürokrasiye yakın biri olarak da tanınıyor, biliniyor ve de seviliyorsunuz. Bunun sırrı nedir? İlçemizde hangi kaymakamlarla yakından tanışma ve çalışma imkânları buldunuz?
C.Gürpınar: Şahsen ben bürokrasiye yakın olduğumu düşünmüyorum, yakın olduğumu da sanmıyorum. Fakat herkes gibi ben de bazen bir araya geliyorum o kadar. Bunda sır filan yok. Seviliyorsam mutluluk duyarım. Sevgiye mahzar olmaya çalışırım. Ben Alacaya geldiğim yıl merhum Recep Yazıcıoğlu görevinden ayrılmış ve Tokata Vali olarak atanmıştı. İrfan Şimşek ağabeyimiz Alaca adına benden Recep Yazıcıoğlu na selam söylememi istemesi sayesinde, merhum Recep Yazıcıoğlu ile tanışma fırsatı bulmuştum. Kaymakam Mustafa Güni zamanında köyde görev yaptığım için tanışma fırsatı bulamadım. Kaymakam Ahmet Narinoğlu Bey tarafından Alaca Birlik Gazetesinde yazı yazmam istendi ve yazı yazmaya başladım. Bu sayede yakın çalışma fırsatı buldum. Kaymakam İsmail Fırat ve Kaymakam Mustafa Ayhan Beyle de yakın çalışma fırsatı buldum. Her iki sayın kaymakamımız döneminde de Alaca Birlik Gazetesinde yazı yazmaya devem ettim. Sayın Kaymakamımız Mustafa Ayhan Beyefendinin görevlendirmesiyle Geçmişten Geleceğe Alaca Yıllığı komisyonunda görev aldım. Halen Sayın Kaymakamımız Kemal İnan Beyle de beni ilgilendiren konularda çalışmalarım devam ediyor.
D.Şahin: Farkında olmayabilirsiniz fakat ben biliyorum, sizin bir özelliğiniz daha var. Sizi halkımız, siyasiler, sivil toplum dernek başkanları tanıyor ve seviyor. Bulunduğunuz süre zarfında İlçemizin Sayın Belediye Başkanlarıyla da hep samimi oldunuz. Parti filan gözetmediniz? Halkımızla sivil toplum dernek başkanlarıyla bu diyalogunuzu nasıl sağlıyorsunuz. Dahası, bu konularda çok başarılı bir performans sergiliyorsunuz...
C.Gürpınar: Karışık ve zor bir soru sordunuz. Tabii şunu iyi biliyorum ki her şeyden önce ben devlet memuru, öğretmenin ve idareciyim. Görevimin de bilincindeyim. İnsanlara hizmet için varım. Elbette herkes gibi benim de dünya görüşüm ve fikirlerim var. Yazılarım da, da toplumun ortak paydasını işlemekteyim. Yegâne gayem güzeli, iyiyi ve doğru olanı yakalamak, çirkini, kötüyü ve yanlışı ise ortadan kaldırmaktır. Bu çerçeveden hareket ettiğinizde herkesle anlaşmanız da kaçınılmazdır. Gerek halkımızla, gerek siyasilerimizle, gerek sivil toplum dernek başkanlarıyla ve gerekte bürokratlarla iyi ilişkiler içindeyiz. Tanındığımı ve sevildiğimi bilmiyorum. Bunu sizden de duyuyorum. Ben de her zaman sevgilerine mahzar olmaya çalışırım. Belediye başkanlarıyla da işimizin ve insanlığımızın gereği olarak iyi olmak ve iyi geçinmek şart olsa gerek. Aksi düşünülemez. Bu güne kadar merhum Sayın Ali İhsan Yurduşen, Sayın Uğur Okur, Sayın Mahmut Köksal Beyler ile iyi diyaloglar kurdum. Sayın Fuat İstanbullu Bey ile de diyaloglarımız devam ediyor. Hepsiyle de samimi ortam oluşturduk. Parti ayırımı filan yapamam. Çünkü ben siyasetçi değilim. Ben; bir eğitimci, bir yönetici, bir yazar, düşünür ve sanat adamıyım. Millete hizmet etmek için herkesle ve her kesimle iyi geçinmek ve güzel düşünmek zorundasınız. Kusur işleyerek ve kusurlu işlere bulaşarak hareket etmek kimseye bir şey kazandırmaz. Sağlıklı düşünüp, güzel yorumlar yapıp, iyi kararlar vererek, sağlam performans sergilemek herkese faydalı olur. Başarıp başaramadığımı bilemiyorum. Bu konuda karar kamuoyunun
D.Şahin: Okulun çevre düzenlemesi, fiziki yapısı, personel durumu ve başarısı durumu hakkında kısaca neler söyleyebilirsiniz.
C.Gürpınar: Okulumuzun çevresi yeşillendirilmiştir. Bahçesinde her türlü sportif faaliyetlerin yapılabileceği alan ve sahalar mevcuttur. Son yıllarda okulun çevresi ve fiziki yapısının düzeltilip, güzelleştirilmesi için çalışmalar yapıldı. Okulumuzun şu anki personel durumu yeterlidir. İdare, öğretmenler, hizmetliler, öğrenciler ve veliler birlik beraberlik içinde hareket etmektedirler. Okulun uyumu güzel. İster istemez bu da beraberinde başarıyı getirmektedir.
D.Şahin: Kaymakamlıkça düzenlenen Haydin Sınıflarımızı Güzelleştirelim kampanyası Mehmet Akif Ersoy İlköğretim okulunda sonuçlandırıldı mı? Bu bağlamda okulda neler yapıldı?
C.Gürpınar: Elbette bu kampanyaya okulumuzda katıldı ve sonuç aldı. Onüç adet sınıfın panoları tek tip yapıldı. Yedi adet sınıfa öğrenci dolapları yaptırıldı. Yedi sınıfa bilgisayar, üç sınıfa televizyon alındı. Beş adet sınıfın yan duvarları yarıdan aşağı fayans yapıldı. İki adet lüks modern örnek sınıf yapıldı. İdare odaları, öğretmen odaları, memur odası alçı sıva ve alçıpen yaptırıldı. Okulun tüm birim ve sınıflarına Internet çekildi
Burada tek tek belirtmem imkânsız. Birçok alanda sayısız çalışmalar yapıldı ve daha da çalışmalar devam etmektedir. Bütün bu çalışmalar başta idare olmak üzere veli, esnaf, belediye, kaymakamlık, milli eğitim, öğretmen, öğrenci ve hizmetlilerin iş birliği neticesinde gerçekleştirilmektedir. Müsaadenizle gazetemiz Alaca Lider vasıtasıyla bir çağrıda bulunalım; okulumuz mahrum bölgede bulunmaktadır. Okulumuzda yapılan bu iyi niyetli çalışmalarda hayırsever vatandaşlarımızın yardımlarına ihtiyacımız vardır.
D.Şahin: Sınıflarda yapılan fiziki güzellik beraberinde başarı getirir mi? Diğer bir deyimle sınıfı güzelleştirilmeyen öğrencilerin durumları sizleri düşündürüyor mu?
C.Gürpınar: Öğrencilerin düzenli, tertipli, bakımlı ve estetiği hoş mekânlarda bulunmaları onların davranışlarını düzeltip değiştirmektedir. Daha olgun hareket sergilemeye çalışmaktadırlar. İçinde yaşadıkları sınıflarına sahip çıkmaktalar ve derslerine daha zaman ayırıp çalışmaktadırlar. Teneffüslerdeki zamanlarını dahi sınıflarında değerlendirmektedirler. Derslerine çalışmaktadırlar Bunun da beraberinde başarıyı getireceğinden eminiz. Fakat sınıflardaki bu farklılıklar öğrenciler arasında olumsuz etkileşim meydana getirmektedir. Bu da bazı öğrencileri üzmekte ve morallerini olumsuz yönde etkilemektedir. Okullarda birlik ve beraberliğin sağlanması şarttır. Bunun için okul yöneticileri, veliler, öğretmenler, Milli Eğitim Müdürlüğü, Kaymakamlık ve Belediye bu hassas konu üzerinde durmalıdırlar. Ciddi önlemler ve kararlar alarak tüm çocukların sınıflarının bir an evvel güzelleştirilmesi şarttır.
D.Şahin: Son olarak özellikle dile getirmek istediğiniz bir husus var mı?
C.Gürpınar: Hayır. Söyleyeceklerimi önemli ölçüde söylediğimi zannediyorum. Size ve sizin vasıtanızla Alaca Lider Gazetesinin değerli elemanlarına şahsıma ve hizmetlerime gösterdikleri ilgiden dolayı bir yürek dolusu teşekkür ediyorum. Alaca kültür, sanat ve gazetecilik noktasında güzel gelişmelere sahne oluyor. Sanat, kültür faaliyetleri gelişerek devam ediyor. Bu sevindirici bir husustur. Kıymetinin bilinmesi ve böyle kıymetli uğraş içerisinde olan isimli veya isimsiz gönül erlerine yardımcı olunması, desteklenmesi lazımdır. Unutmayalım ki gazete ve dergi çağdaş insanın en önemli ihtiyaçlarından birisidir. İnsanımızın ihtiyaçlarının daha iyi karşılanması için gazetecilerin, yazarların da ihtiyaçları en iyi bir şekilde karşılanmalı, onlara her zaman, her şartta yardımcı olunmalıdır.
Durdu Şahin
Tarih : 2010-03-20 12:17:08 | Hit: 1936 | Puan: 0
Copyright © 2007 - ∞ by CemveNuray.Com. Tüm hakları Cem ve Nuray'a aittir.